Ondernemingsrecht

Succesvol ondernemen vanuit de juiste juridische structuur

Oprichting BV en NV

Voor de oprichting van een BV of NV – besloten vennootschap of naamloze vennootschap – is altijd een notariële akte nodig.

De oprichting van een BV of NV is vaak een goed idee. Waarom? Vanwege de verschillen in fiscale behandeling van een BV of NV en een eenmanszaak of VOF (vennootschap onder firma). Uw accountant, boekhouder  of belastingadviseur kan hierin adviseren.

Een NV of BV is bijvoorbeeld te adviseren omdat u niet persoonlijk aansprakelijk wilt zijn voor de bedrijfsvoering. Tenzij u zich schuldig maakt aan wanbeleid, bent u als directeur/grootaandeelhouder van een BV niet snel in privé aansprakelijk voor bijvoorbeeld een faillissement. U hoeft uw privévermogen niet aan te spreken om eventuele schuldeisers van de BV te betalen.

Verschil aansprakelijkheid met eenmanszaak

Bij een eenmanszaak of VOF ligt dat anders. Dan bent u wel in privé aansprakelijk. Gaat uw zaak failliet, dan moet u de schuldeisers betalen met uw privébezittingen, indien uw ondernemingsvermogen daartoe niet toereikend is.

Uitgifte en levering van aandelen

Het kapitaal van een vennootschap (BV of NV) is verdeeld in aandelen. Er kan één aandeelhouder zijn of er kunnen meerdere aandeelhouders zijn. Extra aandelen uitgeven en bestaande aandelen verkopen kan alleen via de notaris. Alleen als de aandelen genoteerd staan aan de effectenbeurs hoeft de notaris er niet aan te pas te komen.

Een duidelijke bedrijfsstructuur geeft vertrouwen voor nieuwe zakenpartners en investeerders.

Wij plannen gratis met u een intakegesprek voor de optimale bedrijfsstructuur.

Want wij nemen graag uitgebreid de tijd om u van advies te dienen.

Neem gerust contact met ons voor een intake gesprek op of stel eerst uw vraag.

Gratis intakegesprek

Stel uw vraag