Selecteer een pagina

Samenwonen is een mooi moment in je leven. Je hebt een fijne partner gevonden waarmee je een mooie toekomst tegemoetziet. Toch is het raadzaam dit samenwonen goed vast te leggen. Het is relatief een eenvoudige stap zonder dat hier een juridische regeling voor geldt zoals bij trouwen of geregistreerd partnerschap.

Er komen meer en meer stellen in Nederland die staan te trappelen om samen te wonen. Hopeloos verliefd, een roze mist voor de ogen. Wat kan er misgaan? Een heleboel. Veel mensen onderschatten namelijk de waarde van een samenlevingscontract. Men schrijft het af als overbodige ellende.

Maar wat als jullie uit elkaar gaan of een van jullie beiden onverwacht overlijdt? Dan is er ook niets geregeld. Reden te meer om goed na te denken over de zaken die jullie graag zouden willen regelen.

Vastleggen van afspraken

Een samenlevingsovereenkomst is in feite een vastlegging van afspraken tussen partners die (zijn) gaan samenwonen. De samenlevingsovereenkomst regelt zowel de gerechtigheid tot het vermogen tijdens de samenwoning, als ook bij het verbreken van de samenwoning.

Daarnaast kunnen in een samenlevingsovereenkomst bijvoorbeeld ook afspraken worden opgenomen over alimentatie na het verbreken van de relatie.

Wat heb je nodig als je gaat samenwonen?

In principe ben je niet verplicht om iets vast te laten leggen als je gaat samenwonen. Alleen het is wel verstandiger om een samenlevingscontract op te laten stellen. In een samenlevingscontract kun je namelijk afspraken opnemen over bijvoorbeeld de financiële zaken, of over de verdeling van de spullen. Zo staat er zwart op wit van wie bijvoorbeeld de bank is. Welke afspraken jullie op willen nemen, is aan jullie. De notaris kan jullie altijd adviseren.

Waar moet je nu zo al op letten?

Eigenlijk kan een contract vergeleken worden met een verzekering: Op het eerste gezicht onnodig, maar een verlichting wanneer er onvoorziene complicaties optreden.

Dus: Wat is precies nodig voordat je samen met je liefde het nest kan delen? Duidelijkheid. Dit doe je door, middels het contract, heldere afspraken te maken met je partner.

Je kan samen met je partner denken aan de volgende zaken:

  • Zijn jullie van plan de inkomsten te delen?
  • Wie krijgt het huis als jullie uit elkaar gaan?
  • Hoe worden de huishoudelijke kosten verdeeld?
  • Welke privébezittingen horen bij wie?

Wat houdt nu een samenlevingsovereenkomst in?

Als jullie gaan samenwonen is er geen wettelijke regeling van toepassing zoals de gemeenschap van goederen bij trouwen. Ook de wijze waarop jullie beiden bijdragen aan het huishouden is niet automatisch geregeld. Verder is er geen alimentatieregeling bij het verbreken van de relatie. Verschillende zaken dus die in een samenlevingsovereenkomst prima kunnen worden geregeld.

Denk ook eens na over wat er bijvoorbeeld gebeurt met jullie (gezamenlijke) woning als een van beiden komt te overlijden. Hebben jullie elkaar niet benoemd tot erfgenaam in een testament, dan vererft de woning naar de wettelijke erfgenamen van de erflater en staat je partner wellicht op straat of wordt hij of zij gedwongen tot verkoop van zijn of haar aandeel in de woning.

Door een samenlevingsovereenkomst met een verblijvingsbeding en/of overnamebeding voor de woning (of andere zaken) kunnen dit soort problemen worden voorkomen.

Advies over juridische gevolgen is zeker raadzaam

Het is raadzaam om je bij het samenwonen te laten adviseren over de (juridische) consequenties. Het lijkt misschien erg zakelijk en onpersoonlijk om een samenlevingsovereenkomst aan te gaan, maar het nu regelen kan later problemen voorkomen.

De combinatie van een samenlevingsovereenkomst en een testament geeft nog meer mogelijkheden om jullie wensen vast te leggen.

Vergeet ook niet om eens in de paar jaar jullie samenlevingsovereenkomst nog eens uit die onderste la te halen om te kijken of deze nog up to date is. Een verouderde samenlevingsovereenkomst kan voor vervelende verrassingen zorgen!

Een samenlevingscontract biedt veel voordelen

Een samenlevingscontract biedt heel veel voordelen op juridisch en fiscaal gebied. Het geeft jullie beiden echt het gevoel dat je samen alles goed hebt geregeld. De voordelen zijn legio waarvan de belangrijkste zijn:

  • Je profiteert samen van belastingvoordeel
  • Duidelijke afspraken over verdeling huishoudelijke kosten
  • Bij overlijden van je partner krijg je een grotere belastingvrijstelling
  • Minder kans op onenigheid over de financiën
  • Je kunt extra clausules opnemen met bijvoorbeeld partneralimentatie
  • Je hebt mogelijk recht op partnerpensioen

Niet alles wordt gedekt in een samenlevingscontract

Ondanks dat een samenlevingscontract heel handig is, zijn er bepaalde dingen die niet gedekt worden door een samenlevingscontract. Een samenlevingscontract staat bijvoorbeeld niet gelijk aan een huwelijk of aan een partnerregistratie.

Voor de wet ben je geen partners met een samenlevingscontract. En dus ook geen erfgenamen. Dit kan wel geregeld worden met een testament. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat wanneer jullie kinderen krijgen en jullie alleen een samenlevingscontract hebben, de vader het kind moet erkennen. Eerder kan de vader geen ouderlijk gezag over het kind hebben.

Jouw notaris helpt jou met een duidelijk samenlevingscontract

Veel stellen zijn nog steeds gebrekkig geïnformeerd over de regeling rondom een samenlevingscontract. Maar uitzoeken wat jij nodig hebt hoeft helemaal geen gruwel te zijn. Daar kan jouw notaris jullie direct mee helpen en zo’n overeenkomst helemaal op jullie wensen afstemmen. Om hiermee jullie een basis te geven voor een mooie toekomst.

Share This