Selecteer een pagina

Bij samenwonen hoort afspraken maken over wie wat betaalt. Behalve over het boodschappengeld gaan jullie het waarschijnlijk ook hebben over de woonlasten. Maar als een van de twee intrekt in de koopwoning van de ander, is de verdeling van de vaste lasten een stuk ingewikkelder dan bij een huurhuis.

De woningeigenaar heeft namelijk recht op hypotheekrenteaftrek en bouwt vermogen op. Wie heeft er recht op hypotheekrenteaftrek en wat zijn jouw rechten met betrekking tot de woning? Wat is nou een goede en eerlijke manier om de financiën te verdelen? En waar heb jij recht op als jullie uit elkaar gaan?

Belangrijke keuzes

Samenwoners doen er goed aan, dat ze bij de notaris alle rechten en plichten goed vastleggen. Als het huis waar jullie in samenwonen eigendom is van één van de twee, liggen de zaken namelijk iets complexer. Wie gaat wat betalen en waar heb je als niet-eigenaar van het huis recht op? Hierin moeten belangrijke keuzes gemaakt worden. Eerst zullen wij de situatie toelichten.

Intrekken bij je partner

Stel, jij gaat samenwonen in een huurwoning die op naam staat van je partner. Er worden vervolgens afspraken gemaakt over wie welk deel van de huur gaat betalen. Dit is een duidelijke en overzichtelijke situatie. Wat nu als je bij je partner in gaat wonen die over een koopwoning beschikt? Er moeten ook in dit geval afspraken gemaakt worden over wie welke kosten draagt, maar nu ligt het wel iets lastiger.

Wie betaalt de maandlasten van de hypotheek?

Moet je als niet-eigenaar meebetalen aan de aflossing? Wie betaalt het onderhoud van het huis? En wie kan profiteren van de overwaarde? Hier moet over nagedacht worden voor het geval jullie weer uit elkaar gaan of bij overlijden van de eigenaar van het huis.

Voordelen geregistreerd partnerschap

Samenwoners doen er verstandig aan om een samenlevingscontract en een testament op te stellen. Hierin kan ook gelijk worden vastgelegd hoe het zit met de kosten van het huis. Kijk ook gelijk naar de rechten op een deel van de over- en onderwaarde bij het verbreken van de relatie. Een eigen huis is vaak een lastige kwestie waar de notaris over geraadpleegd moet worden voor advies.

Mede-eigenaar worden

Jullie kunnen er ook voor kiezen dat jij mede-eigenaar wordt van je partners huis. In deze constructie verkoopt je partner formeel gezien een deel van het huis aan jou, waarover jij overdrachtsbelasting moet betalen (2% van de waarde van dat deel van de woning). Mocht jullie relatie uitgaan dan zal de ene partner het deel van de andere partner moeten terugkopen, of anders moet het huis worden verkocht. Let op; daar is overdrachtsbelasting over verschuldigd.

Wordt je mede-eigenaar dan sluit je ook een samenlevingsovereenkomst af zodat jullie fiscaal partner worden van elkaar. Een dergelijk partnerschap kan namelijk als jullie samen eigenaar van de woning zijn. Anders is het raadzaam dit partnerschap te formaliseren. Op deze manier hebben jullie beiden recht op hypotheekrenteaftrek op jullie deel van de hypotheekschuld.

Huur betalen

Jullie kunnen ook kiezen voor een huurconstructie. Hierin blijft de ene partner als enige eigenaar van de woning, maar de woonlasten worden wel door jullie beiden betaald. Maar hoe bepalen jullie hoeveel jij gaat meebetalen?

Je kunt de huur bijvoorbeeld berekenen met de Huurprijscheck van de Woonbond, of gewoon een deel van de netto hypotheeklast als huur aanmerken. Onder de netto hypotheeklast wordt verstaan de hypotheeklast min de teruggave van hypotheekrenteaftrek.

Besef je wel dat jij huur betaalt en verder niks vastlegt, je geen plichten hebt maar ook geen enkel recht op het huis. Blijft je partner de volledige eigenaar? Dan kun jij betalen aan de opbouw van jouw partners vermogen, maar als jullie uit elkaar gaan heb jij niets.

Een nog vervelender scenario is dat wanneer je partner overlijdt, jij ook geen aanspraak kunt maken op het huis en de erfgenamen je zo op straat kunnen zetten. Om dit te voorkomen is een testament een oplossing. Hierin legt jouw partner vast dat de woning voor jou is als hij wegvalt.

In het kader van de erfbelasting is het ook van belang om te checken of je wel als fiscaal partner gezien wordt. Anders moet je misschien wel heel veel erfbelasting betalen, wat niet nodig was geweest.

Niet meebetalen aan de woonlasten

Je hoeft natuurlijk niet per se mee te gaan betalen als je intrekt in je partners koophuis. Jullie kunnen kiezen voor de constructie dat jij alleen geld inbrengt voor de boodschappen en gas, water en licht en verder niet meebetaalt aan de hypotheeklast. Ook in dit geval heb jij geen poot om op te staan in het geval van een relatiebreuk of bij overlijden van je partner. Maar je betaalt dan ook niet mee aan de woonlasten voor het huis waar je gaat woont.

Bezoek aan de notaris

Gaan jullie iets vastleggen over jullie samenlevingsvorm? Bezoek altijd jouw notaris. Hij of zij kan jullie optimaal voorlichten over deze fundamentele keuzes.

Share This