Selecteer een pagina

Eenmanszaak

De eenmanszaak is de eenvoudigste onderneming om op te zetten. U kunt gewoon beginnen. U heeft geen minimumbedrag aan kapitaal nodig en u hoeft geen oprichtingsakte te laten opmaken door een notaris. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel volstaat. Een gevolg hiervan is wel dat een eenmanszaak geen eigen rechtspersoon is. U zelf en uw bedrijf zijn dezelfde. Gebeurt er iets, dan bent u als ondernemer dus aansprakelijk en niet enkel uw bedrijf. Gaat uw eenmanszaak failliet, dan bent u als persoon ook failliet. En ook uw echtgenoot als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd.

Wanneer bent u een ondernemer voor de Belastingdienst?

De Belastingdienst stelt een aantal eisen aan ondernemerschap. Zo dient u zeker 1225 uur per jaar te werken als ondernemer voor uw eenmanszaak. U heeft minimaal drie klanten en u ontvangt maximaal 70% van de inkomsten van één klant.

U dient te ondernemen voor een winstoogmerk en uw doel met de onderneming is om winst te behalen.

Uw gedachten om uw eenmanszaak om te zetten in een BV

Nu komt u in een fase dat de zaken gaan goed en uw eenmanszaak floreert. Zo goed zelfs dat uw sociale omgeving met u de discussie aangaat of het geen goed idee is om de eenmanszaak om te zetten in een BV. Maar wanneer loont het nu om uw eenmanszaak om te zetten naar een BV?

Het omzetten van een eenmanszaak naar een BV wordt actueel wanneer u met een BV meer geld overhoudt onder aan de streep. Maar dit lijkt gemakkelijker dan de praktijk. Onderschat u dit proces niet, want er dienen in dit omslagpunt veel zaken bestudeerd te worden.

In deze blog benoemen wij een aantal punten waar u zeker rekening mee moet houden voordat u besluit om uw onderneming om te zetten naar een BV. Uw notaris kan u goed adviseren in dit proces. 

Bepalen van uw DGA-salaris

Als aandeelhouder van een BV moet u zelf een DGA-salaris betalen. Dit is minimaal €44.000 per jaar. Hierover betaalt u net als bij een eenmanszaak maximaal 52% belasting.

Bepaal de winst die overblijft

Wanneer een deel van de winst niet als salaris wordt uitbetaald maar in de BV blijft, wordt daarover voorlopig slechts 20% vennootschapsbelasting betaald. Wanneer u dit bedrag toch nog wil uitkeren als dividend, moet er dividendbelasting over worden betaald. Uiteindelijk is de effectieve belastingdruk dan wel maar 40-42%.

Omslagpunt voor een BV

Het omslagpunt ligt bij een winst van zo’n 100.000 euro (volgens accountants kan dit bedrag ook hoger zijn). Wie daarboven komt is, meestal voordeliger uit met een BV. Daaronder bent u beter af als eenmanszaak.

Wie snel wil groeien, kan meestal ook beter voor een BV gaan. U moet uzelf een redelijk salaris betalen, maar de rest van de winst kan u in de onderneming laten zitten. Over het geld dat u in de BV laat zitten betaalt u vennootschapsbelasting, maar verder (vooralsnog) niks. Op deze manier kunt u dus sneller geld sparen dan wanneer u over alle winst inkomstenbelasting moet betalen omdat u een eenmanszaak bent.

Welke manier van omzetting in uw geval de beste is.

Er zijn drie manieren om uw eenmanszaak om te zetten naar een BV. De activa passiva inbreng, de geruisloze omzetting en de ruisende omzetting.

  1. Eenmanszaak omzetten naar BV met activa passiva inbreng

Deze manier is de meest gekozen manier om een eenmanszaak om te zetten naar een BV. Het is ook de eenvoudigste en goedkoopste manier van omzetten. Na afloop van de omzetting zijn de ondernemingsrisico’s van de eigenaar van de bestaande eenmanszaak verlegd naar de nieuwe BV.

Bij deze omzetting worden alle activa en passiva (bezittingen en schulden) van de eenmanszaak overgedragen aan de nieuwe BV. Het overdragen van alle bezittingen en schulden gebeurt vaak tegen een symbolisch bedrag van €1,-. Doordat er een verschil is tussen de symbolische bedrag en de werkelijke waarde van de bezittingen en schulden krijgt u als aandeel-houder(s) een vordering op de BV.

  1. Geruisloze omzetting van eenmanszaak naar BV

Bij een geruisloze omzetting gaat de eenmanszaak in zijn geheel over in de BV, zonder dat de onderneming wordt gestaakt. Er vindt geen fiscale afrekening plaats bij de eenmanszaak en de eigenaar van de eenmanszaak wordt de oprichter/aandeelhouder van de BV. Er is dus geen sprake van een eventuele vordering van aandeelhouders. De nieuwe BV start met een balans die gelijk is aan de eindbalans van de eenmanszaak.

  1. Ruisende omzetting van eenmanszaak naar BV

Bij de ruisende omzetting wordt de eenmanszaak wel gestaakt. Er vindt net als bij omzetting met activa passiva inbreng geen afrekening plaats. De BV neemt de activa en passiva over van de eenmanszaak. Let op: Als u uw onderneming binnen drie jaar wilt verkopen, dient u gebruik te maken van een ruisende omzetting. Bij een geruisloze omzetting kunt u de aandelen namelijk voor een periode van 3 jaar niet vervreemden.

Uw keuze en advies van uw notaris

In veruit de meeste gevallen ligt het voor de hand om gebruik te maken van een simpele activa-passiva transactie. Desalniettemin is het raadzaam met uw notaris te overleggen. Heeft u bijvoorbeeld heel veel reserves en goodwill opgebouwd in uw onderneming, dan kan een geruisloze inbreng eventueel lonen. Het is erg belangrijk om goed de fiscale gevolgen van de omzetting van uw eenmanszaak in een nieuwe BV op een rijtje te hebben voordat u een keuze maakt tussen de drie genoemde opties.

Wilt u meer weten over de voordelen van een BV ten opzichte van een eenmanszaak? Maak een afspraak met uw notaris voor een duidelijk advies.

Share This