Selecteer een pagina

De tijd van relatief overzichtelijk een studentenkamer verkrijgen ligt definitief achter ons. Zeker in populaire studentensteden als Amsterdam, Leiden, Utrecht en Rotterdam is het bijzonder lastig een betaalbare kamer te vinden. De woningmarkt in deze steden staat flink onder druk. Als gevolg daarvan is er steeds minder aanbod van betaalbare studentenkamers.

Als blijkt dat betaalbaar huren een zowat kansloze missie is besluiten steeds meer ouders om een huis of appartement voor hun studerend kind te kopen. Door een woning voor uw kind te kopen, helpt u uw kind niet alleen aan een leuke woning. Uw kind kan ook profiteren van gunstige voorwaarden en fiscale regelingen. Maar het is wel raadzaam om de diverse fiscale mogelijkheden en financiële scenario’s te bestuderen.

Huis kopen voor studerend kind, wat zijn de mogelijkheden?

Als u besluit voor uw kind een huis of appartement te kopen, welke fiscale aspecten spelen er dan? U kunt een hypotheek afsluiten voor een tweede huis en uw kind hierin laten wonen. Beseft u wel dat voor een tweede huis de hypotheekrente niet aftrekbaar is. Ook zijn de voorwaarden voor een hypotheek op een tweede huis vaak strenger dan die voor de eerste woning.

Het studerende kind kan huur betalen voor de woning en eventueel medehuurders in het huis nemen. Van deze huuropbrengsten kunt u dan weer (een deel van) de hypotheek betalen. Trekt u wel eerst goed na of een huis wel als studentenwoning gebruikt mag worden en zo ja, stel dan een duidelijk huurcontract op. Juridisch gezien bent u namelijk niet bevoegd huurders zomaar op straat te zetten. Dit is iets om rekening mee te houden als u het huis uiteindelijk wilt verkopen. Een huis met huurders brengt minder geld op dan een leeg huis.

Garant staan bij afsluiten hypotheek voor uw kind

Een andere optie is dat u een huis koopt op naam van uw kind, waarbij u als ouders garant staat. Uw zoon of dochter betaalt de hypotheek en heeft recht op hypotheekrenteaftrek. In het geval dat uw kind de hypotheeklasten niet meer op kan opbrengen wordt de schuld op de ouders verhaald. Ook in dit geval kunnen de hypotheeklasten opgebracht worden door andere kamers in het huis te verhuren. Als dat wel volgens de hypotheekvoorwaarden is toegestaan.

Uw kind helpen met een schenking voor afsluiten hypotheek

Wilt u geen woning kopen voor uw kind maar uw kind wel financieel bijstaan? Dan kunt u ervoor kiezen om garant te staan of geld te schenken en hiermee uw kind te helpen met het verkrijgen van een eigen hypotheek. Door een bedrag te lenen of te schenken verschaft u de bank extra zekerheid.

Daarnaast houdt uw kind in deze constructie ook recht op hypotheekrente-aftrek. Een schenking levert uw kind ook een flinke besparing op wat een aantrekkelijke optie is voor ouders.

Verder is geld lenen aan uw kind een optie. De rente die uw kind over de lening betaalt kunt u als ouder weer terugstorten door middel van een belastingvrije gift.

Komt uw studerend kind niet in aanmerking voor een hypotheek?

Dan kunt u ervoor kiezen een woning te kopen en deze aan uw kind te verhuren. Vanwege de dalende spaarrente en het hoger worden van de grens voor huursubsidie, is het kopen en verhuren van een woning aan een (studerend) kind steeds aantrekkelijker. En profiteert u en uw kind van fiscale voordelen.

Omdat het huis fiscaal in box 3 valt hoeft u over de feitelijke huurinkomsten geen belasting te voldoen en kunnen deze inkomsten via een schenking gedeeltelijk aan uw (studerend) kind worden geschonken.

Daarnaast kan uw kind in aanmerking voor huursubsidie komen en levert het kopen en verhuren van een woning een hoger rendement dan sparen op.

Wat zijn mogelijke risico’s bij afsluiten hypotheek voor uw kind?

Er kleven ook risico’s aan het afsluiten van een hypotheek voor het huis van een studerend kind. Misschien ontvangt uw zoon of dochter later veel minder inkomen dan was ingecalculeerd. En kan hij of zij de maandlasten dan nog wel opbrengen?

De financiële risico’s liggen dan ook bij u als ouders. Neemt u alle scenario’s goed door met uw adviseur. Want er zijn ook risico’s zoals een mogelijke scheiding van u en uw partner, ontslag of arbeidsongeschiktheid.

Onderhoud en reparaties

Als u een huis koopt voor een studerend kind is het verstandig naar de onkosten te kijken. Welke afspraken zijn er gemaakt voor reparaties en onderhoud?  Doet u het zelf of besteedt u het uit? Denk verder goed na over een inboedelverzekering en de verplichte opstalverzekering. Een eigen huis brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee.

Onderbouwde keuze met advies van uw notaris

Een woning kopen voor uw studerend kind kan fiscaal aantrekkelijk zijn. Als ouder helpt u uw kind aan studentenonderkomen en profiteert u van fiscale voordelen. Bij het kopen en verhuren van een woning voor een studerend kind komen echter veel financiële zaken kijken. Wij adviseren u graag over de diverse financiële scenario’s.

Share This