Selecteer een pagina

Bent u aan het overwegen om een huis te kopen als starter? Dat is een spannend moment! Het leukste deel is het zoeken naar uw droomhuis: Het vergelijken van verschillende huizen en een eerste selectie maken. Maar waarmee moet u allemaal rekening houden voordat een huis echt van u is? Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

Financiering

We lezen het met grote regelmaat in de media. Als starter is het vaak lastig om zelf uw eerste huis te kopen en de hypotheek rond te krijgen. Het is goed om alle mogelijkheden van de financiering te bekijken. Heeft u de financiering al eens besproken met uw ouders? Want per 1 januari 2017 geldt een schenkingsvrijstelling voor woningaankoop tot € 100.000,-. Als ontvanger hoeft u hierover geen schenkbelasting hierover te betalen. Er is wel een voorwaarde aan verbonden en dat is dat u het geschonken geld gebruikt voor de eigen woning en dat de ontvanger op het moment van de schenking jonger dan 40 jaar is.

Zelf afsluiten of afsluiten met hypotheekadvies?

Heeft u een mooie woning op het oog en wil u deze woning kopen? Een hypotheek afsluiten is niet iets wat u elke dag doet. Het regelen van bijvoorbeeld een hypotheek duurt gemiddeld twee maanden. Het is verstandig om u te laten adviseren door een goede hypotheekadviseur.

Het gaat tenslotte om de keuze voor de juiste hypotheekvorm. Wordt het een annuïteiten- of een lineaire hypotheek? Ook kan een adviseur navraag doen of u in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of de starterslening.

Op welke hypotheekvoorwaarden moet u letten?

Gunstige voorwaarden kunnen uw hypotheek duurder maken. Bijvoorbeeld als u de mogelijkheid wilt hebben om gebruik te maken van rentemiddeling. Kijk dus ook naar de voorwaarden als u een hypotheek afsluit.

Let bijvoorbeeld op:

  • Tot welk bedrag kunt u zonder vergoeding extra aflossen?
  • Hoe zit het met aflossen bij verkoop van uw huis of bij overlijden?

Wees kritisch met onderzoek naar uw nieuwe huis

U wilt er natuurlijk zeker van zijn dat u een goede aankoop doet. Besef wel dat u ook verantwoordelijk bent om onderzoek te doen naar de staat van een woning. Het meest voor de hand liggende is om uw beoogde huis door een bouwkundig expert te laten beoordelen en de uitkomsten van het onderzoek te laten opnemen in een officieel bouwkundig rapport.

Het is verstandig ook kritisch te kijken naar de ontwikkelplannen in de omgeving. Neem dat mee in uw onderzoek. Wat zijn de bestemmingsplannen en kunnen bepaalde bouwplannen in de omgeving invloed hebben op uw uitzicht?

Energielabel verplicht voor verkopende partij

Sinds 2015 moeten alle huizen een definitief energielabel hebben als ze worden verkocht. Met dit label kunt u zien hoe energiezuinig het huis is. De verkopende partij is verplicht om dit energielabel aan te leveren.

Wees concreet met uw ontbindende voorwaarden

In het koopcontract is het mogelijk bepaalde ontbindende voorwaarden te laten opnemen. Een ontbindende voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn het rond krijgen van uw hypotheek. Of de periode die u afspreekt totdat uw bestaande woning verkocht of verhuurd is. Of de resultaten van een bouwkundig onderzoek. Uw makelaar kan hierin goed advies geven.

Drie dagen bedenktijd na ondertekenen van uw koopcontract

Het blijft een prachtig moment. Het onderteken van het koopcontract bij de makelaar of notaris. Waarschijnlijk weet u ook dat u als koper nog drie dagen de tijd heeft om zonder opgave van reden onder het contract uit te komen. De verkopende partij kan dit niet.

Als het koopcontract is getekend gaan de stukken uiteindelijk naar de notaris. Die maakt de leveringsakte en hypotheekakte voor u op.

Goed om niet te vergeten! In het koopcontract wordt tevens opgenomen of verkoper en/of koper wensen dat het koopcontract na ondertekening door de notaris wordt ingeschreven bij het Kadaster. Hiermee bent u als koper maximaal zes maanden beschermd tegen bepaalde gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een faillissement van de verkoper of een beslaglegging onder verkoper.

Bepaal vooraf maximale maandlasten

Op het moment dat u besluit om op zoek te gaan naar een koopwoning is het wenselijk dat u weet hoeveel hypotheek u ongeveer kunt krijgen. Kijk zeker niet alleen naar wat u maximaal kunt lenen maar ook wat u maximaal per maand wilt betalen. Want bij een koophuis krijgt u te maken met onderhoudskosten, extra verzekeringen en belastingen. Dit kan soms tegenvallen. U wilt ook nog leuke dingen blijven doen.

Advies van uw notaris

U kunt bij het kopen van een huis niet om de notaris heen. De notaris regelt alle juridische zaken als een woning van eigenaar wisselt. Een notaris is onafhankelijk en onpartijdig en handelt altijd in het belang van zowel de koper als de verkoper. Maar een notaris kan u ook goed van advies voorzien bij de aankoop van uw eerste huis. Wij staan u graag vrijblijvend te woord.

Share This